9.12.2015

6 viikkoa leikkauksesta - kepit nurkkaan!

Eilen tuli täyteen tasan 6 viikkoa leikkauksesta. Se tarkoitti fysioterapiakontrollia. Se tarkoitti sitä, että saa alkaa ajaa autolla. Se tarkoitti sitä, että saa alkaa harrastaa vesiliikuntaa. Ja se tarkoitti sitä, että sai luopua kyynärsauvoista.


Tällä kertaa oli erinomainen syy kuvata video ihan vaan kävelemisestä. Tällaisessa tilanteessa ollaan siis 6 viikkoa molempien lonkkien uusimisen jälkeen.


Käveleminen tuntuu ihan hyvältä ja ihan loistavaa on myös se, että on kävellessä myös vapaita käsiä, niin saa esimerkiksi kannettua kahvikupin pöytään. Toki kepeistä oli myös etuja, että sai itsepalvelulounasravintolassakin pöytääntarjoilun eikä tarvinnut edes tiskejä kantaa pois. Tällä hetkellä vasemmalla puolella lonkan tuki tuntuu paremmalta ja oikean jalan askellukseen joutuu enemmän keskittymään. Kävely vaatii myös näön varassa toimimista - huomasin, että kotona pimeässä oli paljon vaikeampaa kuin valoisassa, kun saa visuaalisia kiintopisteitä. Ja lisäksi täytyy keskittyä siihen, että yrittää kävellä kunnolla, kun lihasmuistissa on vahvana vielä leikkausta edeltävä kävely. Erityisesti kun tukilihakset väsyvät.

Lisävapautta tuli, kun 6 viikon kohdalla sai myös mennä autossa kuskin paikalle ja jatkossa pääsee liikkumaan itsenäisesti.

Fysioterapiakontrollissa ensimmäisenä fysioterapeutti taisi todeta, että mulla taitaa olla kepit lähinnä näön vuoksi, mutta jotenkin halusin ennen pois heittämistä, että joku ammattilainen sanoo, että se on ihan oikeasti ihan ok. Liikeradat on vielä aika suppeat ja niitä lähdetään nyt avaamaan, mutta muuten toipuminen on ollut erinomaisen hyvää ja voimatasot on loistavat. Vähän jotenkin odotin, että tukilihakset olisi ihan surkastuneet käyttämättöminä, mutta hyvä, että olin totaalisen väärässä. Seuraava kontrolli on tammikuun puolivälissä ja sitten katsotaan miten uudet jumpat on purreet. Vanhat kyllä alkoikin jo maistua vähän puulta, joten uudet jumpat on enemmän kuin tervetulleita. Lisää monipuolisuutta ja venyttelyäkin liikeratojen avaamiseksi.

Lähipäivinä ajattelin heti käyttää uusia vapauksiani ja hurauttaa uima-altaaseen vesijuoksemaan, joka on nyt oikein suositeltavaakin. Aluksi kävelyn liikeradoilla ja siitä pikkuhiljaa juoksun liikeradoiksi avaten. Samalla reissulla voisi myös kokeilla kuntopyöräilyä, joka on jo pari viikkoa ollut luvallista, mutten ole kokeillut, riittääkö liikeradat vielä aivan.

Parin viikon päästä kun tulee 8 viikkoa leikkauksesta saakin sitten aloittaa jalkojen voimaharjoittelun kuntosalilla. Yleisesti kuntosali on aina ollut vähän sellainen kuuriluontoisena menettelevä juttu, mutta ei kauhean mielenkiintoinen ihan harrastukseksi asti, mutta nyt odotan aika innolla että saa edelleen monipuolistaa liikuntaa.

Työpaikalla tuli myös käytyä työkavereita morjestamassa ja vastaamassa melko moneen "miten menee" -kysymykseen. Ja työterveyslääkärillä hakemassa B-todistus KELAa varten, että voin alkaa tehdä osa-aikaisesti etätöitä osa-aikaisella sairaslomalla loppuviikosta alkaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti