22.12.2015

8 viikkoa leikkauksesta - vihdoin kuntopyörällä, altaassa ja kuntosalilla

Kaksi viikkoa sitten heitin kepit nurkkaan ja aloitin uudet jumpat. Kauhean merkittäviä asioita ei ole tässä välissä tapahtunut, paitsi että uudet jumpat on muuttuneet vähän helpomman tuntuiseksi ja kävelystä on tullut koko ajan helpompaa. Askelmäärät on vähän laskeneet siitä, mitä oli keppien käytön loppuaikana, koska olen halunnut kävellä vain sen verran kuin pystyn kävelemään hyvällä tekniikalla. Väsyneenä alkaa fuskata lonkkien tuen kanssa ja vaappua herkästi, ellei asiaan keskity. Alkuun oli niin, että vasemmalla puolella oli paljon parempi tuki, oikea puoli vaati todella paljon keskittymistä ja lihakset olivat vähän kipeätkin. Edelleen voimasuhteet puolten välillä ovat näin, mutta oikeakin alkaa jo tuntua luonnolliselta.

Neljä viikkoa leikkauksesta olisi ollut jo luvallista kiivetä kuntopyörän päälle, mutta pelkästään sen takia ei tullut lähdettyä kuntosalille. Ja 6-viikkoiskontrollissa lonkan fleksio oli vielä sen verran huono, että todennäköisesti liikerata ei olisi oikeasti riittänyt kunnolla pyörällä ajamiseen. Kuusi viikkoa leikkauksesta olisi saanut mennä uima-altaaseen ja aloitella vesijuoksua, mutta sekin lykkääntyi tähän päivään asti. Tänään kun 8 viikkoa tuli täyteen, tuli luvalliseksi mennä salille, joten hoidettiin kaikki kolme asiaa kerralla.

Salillahan peilit on sitä varten, että otetaan kuvia itsestä someen?
Ensin kuntopyörällä lämmittely pienellä vastuksella ja sen jälkeen salitreeni päälle. Kuntopyöräilyyn liikeradat riitti paremmin kuin ennen leikkausta. Fleksio riitti paremmin kuin ennen leikkausta ja polvet pystyi pitämään suoraan eteenpäin varpaiden kanssa eikä tarvinnut fuskata lonkkien ulkokierrolla. Itse salitreeniin kuului tässä vaiheessa fyssarikontrollissa hyväksytyt kuusi liikettä - jalkaprässi, pohkeet (jotka myös tein jalkaprässin reunalla), reiden ojentajat, reiden koukistajat, lonkan ulontajat ja lonkan lähentäjät. Ensimmäisellä kerralla fyssarin ohjeen mukaan hyvin pienillä painoilla tunnustellen: prässi ja pohkeet 30kg, ojentajat ja koukistajat 20kg, ulontajat ja lähentäjät 10kg. Toistot 2x10. Liikeradat on jo sen verran paremmat kuin välittömästi ennen leikkausta, että kaikkiin laitteisiin vääntäytyminen oli helpompaa ja myös itse liikkeet oli helpompi tehdä kunnollisilla liikeradoilla. Kaikkiin voi myös lisätä maltillisesti painoa heti seuraavalla kerralla.


Kuntosalin päälle sitten kokeilemaan vesijuoksua. Aloitin varovaisesti suunnilleen kävelyn liikeradoilla, kuten fyssari ehdotti, mutta siirryin kyllä nopeasti ihan juoksun liikeratoihin, kun hyvältä tuntui. Ja ensimmäisellä kerralla rauhalliseen tahtiin ja maltillinen 15 minuuttia. Sinänsä on hyvä, että fyssari jopa ehdotti, että ei kovin pitkiä vesijuoksutreenejä, koska olen aina pitänyt vesijuoksua hirvittävän tylsänä, kun ei oikein maisemakaan vaihdu. Fyysisesti nyt vesijuoksu tuntui huomattavan raskaalta verrattuna aikaan ennen leikkausta ja vedessäkin huomasi, että liikeradat ovat paremmat.


Leikkausta edeltävään aikaan voimatasot ja kestävyys on siis enemmän tai vähemmän huonontuneet, mikä on ymmärrettävää ottaen huomioon vähäisempi liikunta ja jumpissa keskittyminen tiettyihin lihaksiin. Kuitenkin jo 8 viikkoa leikkauksen jälkeen liikeradat on joka suuntaan paremmat kuin juuri ennen leikkausta. Mikä tietysti mun leikkausta edeltävillä liikeradoilla ei ole kovin suuri saavutus.

En tässä postauksessa puhu paluusta harrastuksiin kuitenkaan, koska salilla käyminen, kuntopyöräily ja vesijuoksu on olleet mulle aina jotain muuta asiaa tukevia aktiviteetteja, mutta sen verran tylsiä, etten niitä halua varsinaisesti harrastaa. Tällä hetkellä kuitenkin ne olivat erittäin tervetullutta vaihtelua vähän yksitoikkoisiin jumppiin ja kävelemiseen.

Nyt kun kehitys ei enää ole ihan niin dramaattista, en julkaise enää kävelyvideoita ihan joka viikon kohdalta - luultavasti kuukausittain on järkevämpi vaihtoehto. Päivityksiä kuitenkin on tulossa edelleen enemmän kuin kerran kuussa.

Tulossa lähitulevaisuudessa toipumisen seuraamisen ja uusien aktiviteettien lisäksi juttuja muutamista asioista toipumisen ajalta ja takaumia ajalta ennen leikkausta, jotta tarinaan saadaan vähän jotain lisää, kun toipuminen on toistaiseksi sujunut niin vähällä draamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti